Ημέρα εκτίμησης διαχειριστών υπολογιστών (Sys Admin day)

Η αλήθεια είναι πως παραλίγο να ξεχάσω την σημερινή μέρα (και ο λόγος είναι γιατί είχα χαθεί κάπου σε ένα ssh session). Σήμερα λοιπόν 27 Ιουλίου 2012 είναι ημέρα εκτίμησης διαχειριστών υπολογιστών η αλλιώς sys admin day.

Πολλοί δεν γνωρίζουν καν τι κάνουν οι διαχειριστές  υπολογιστών (όχι ότι τους νοιάζει), το σίγουρο είναι ότι τους βρίζουν όταν κάτι δεν πάει καλά σε ένα πληροφοριακό σύστημα, ένα site ας πούμε. Τι κάνει όμως ένας διαχειριστής;

Αντιγράφω από sysadminday.gr:

Ένας διαχειριστής ξεπακετάρισε τον εξυπηρετητή αυτού του ιστότοπου, εγκατέστησε ένα λειτουργικό σύστημα, εξασφάλισε τη λειτουργία του κλιματισμού και του ηλεκτρικού ρεύματος στο χώρο των εξυπηρετητών, τον παρακολουθεί για σταθερότητα, εγκατέστησε το λογισμικό και κράτησε αντίγραφα ασφαλείας για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Όλα αυτά για την εξυπηρέτηση αυτής της σελίδας!

Ένας διαχειριστής εγκατέστησε τους δρομολογητές, τοποθέτησε τις καλωδιώσεις, ρύθμισε τα δίκτυα, εγκατέστησε το τείχος προστασίας και παρακολούθησε και οδήγησε την κίνηση για κάθε σημείο του δικτύου που περνάει από χαλκό, οπτική ίνα, και ακόμα και από τον ίδιο τον αέρα για να φέρει το Διαδίκτυο στον υπολογιστή σου. Και όλα αυτά για να βεβαιωθεί ότι η ιστοσελίδα βρίσκει το δρόμο της από τον εξυπηρετητή προς τον υπολογιστή σου!

Ένας διαχειριστής βεβαιώνεται ότι το δίκτυο είναι ασφαλές, ανοικτό και ότι δουλεύει. Ένας διαχειριστής βεβαιώνεται ότι ο υπολογιστής σου δουλεύει με υγιή τρόπο σε ένα υγιή δίκτυο. Ένας διαχειριστής παίρνει αντίγραφα ασφαλείας για την περίπτωση καταστροφών – τόσο ανθρώπινων όσο και άλλων – φυλάει τις πύλες ενάντια απειλών ασφαλείας και κακόβουλων χρηστών και φροντίζει τη λειτουργία των εκτυπωτών ανεξάρτητα από το πόσες φορές θα τυπώσει κάποιος από το λογιστήριο τον λογιστικό κώδικα.

Ο διαχειριστής νοιάζεται για ανεπιθύμητη αλληλογραφία, ιούς, κατασκοπικό λογισμικό, αλλά επίσης για πτώση ρεύματος, φωτιές και πλημμύρες.

Όταν πέφτει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 2 τα χαράματα της Κυριακής, ο διαχειριστής σου ειδοποιείται, ξυπνάει και πάει στη δουλειά.

Ο διαχειριστής είναι ένας επαγγελματίας που σχεδιάζει, ανησυχεί, διορθώνει, στηρίζει, προστατεύει και δημιουργεί καλά δίκτυα υπολογιστών, ώστε να πάρεις τα δεδομένα σου, να σε βοηθήσει να κάνεις τη δουλειά σου – ώστε να φέρει τις δυνατότητες των υπολογιστών ποιο κοντά στην πραγματικότητα.

Έτσι, αν μπορείς και διαβάζεις αυτό το κείμενο, ευχαρίστησε τον διαχειριστή σου – και να ξέρεις ότι αυτός η αυτή είναι μόνο ένας από δεκάδες και ίσως εκατοντάδες άλλους των οποίων η δουλειά σου φέρνει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της θείας σου από την επαρχία, το μήνυμα από το γιο σου στο Πανεπιστήμιο, το δωρεάν τηλέφωνο από το φίλο σου στην Αυστραλία, και αυτή την ιστοσελίδα.

Δείξε την εκτίμησή σου!

Την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012, είναι 13η ετήσια Ημέρα Εκτίμησης Διαχειριστών Υπολογιστών. Σε αυτή την ειδική διεθνή μέρα, πρόσφερε στον Διαχειριστή σου κάτι που να δείχνει ότι πραγματικά εκτιμάς τη σκληρή δουλειά και αφοσίωσή του. (Καθόλη τη διάρκεια της Παρασκευής, 24 ώρες, τοπική ώρα).

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δε σεβόμαστε τους Διαχειριστές 364 ημέρες το χρόνο. Αυτή την μέρα όμως όλοι οι φίλοι διαχειριστές απ’ όλο τον κόσμο θα πλημμυρίσουν με ακριβά σπορ αυτοκίνητα και μεγάλους σωρούς μετρητών σε ανταπόδοση για την επιμελή εργασία τους. Σοβαρά όμως, ζητάμε ένα ωραίο συμβολικό δώρο και κάποια δημόσια αναγνώριση. Είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις!

Σκέψου όλες τις δύσκολες εργασίες και τις μακρές νύκτες (ακόμα και Σαββατοκύριακα). Ας είμαστε ειλικρινείς: μερικές φορές δε γνωρίζουμε τους διαχειριστές μας όσο καλά μας γνωρίζουν αυτοί. Σκέψου ότι αυτή είναι μία μέρα για να αναγνωρίσουμε το Διαχειριστή μας για τη συμβολή του στην εργασία μας και να προωθήσουμε την επαγγελματική αριστεία. Ευχαρίστησέ τον για όλα τα πράγματα που κάνει για εσένα και για την επιχείρησή σου.

Βοήθησε στην προώθηση αυτού του μηνύματος!

Τελικά κάνει αρκετά ένας διαχειριστής ε;

Τέλος ας δούμε τι διαχειρίζονται τέλος πάντων όλοι αυτοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.