Ιστοσελίδες ή εφαρμογές για την εξυπηρέτηση μας;

wwwΣυνήθως όταν ένας δήμος πρόκειται να κατασκευάσει την ιστοσελίδα του τα λεφτά που δίνει είναι πάρα πολλά (η μήπως μας φαίνονται πολλά;). Δεν λέω τις περισσότερες φορές τα ποσά είναι υπερβολικά, μήπως όμως πέρα από τα ποσά θα πρέπει να δούμε αν οι ιστοσελίδες αποδίδουν; Για να καταλάβετε τι εννοώ μπείτε σε ιστοσελίδες διάφορων δήμων της Ελλάδας, συνήθως βλέπουμε τα γνωστά, ένα μήνυμα καλωσορίσματος από τον δήμαρχο και μερικές σελίδες όπου βλέπουμε τους αντιδημάρχους, κάποιες άλλες με πληροφορίες για την πόλη και μια σελίδα για ενημέρωση. Είναι αυτό αρκετό; Είναι μια τέτοια ιστοσελίδα χρήσιμη για τους δημότες;

Ας πάμε λίγο πίσω στο 2007, τότε ο δήμος Ναυπακτίας είχε μια στατική ιστοσελίδα (τι είναι στατική ιστοσελίδα) η οποία κατά την γνώμη μου δεν είχε να προσφέρει και πολλά, ειδικά για ξένους τουρίστες μιας και δεν είχε ξενόγλωσση έκδοση (κάποια στιγμή εμφανιστήκαν εικονίδια αλλά αν τα πατούσες εμφάνιζε πως ήταν υπό κατασκευή). Το 2010 (αν δεν κάνω λάθος) η ιστοσελίδα έδινε κάποιες επιπλέον δυνατότητες, “ηλεκτρονικές αιτήσεις” “φωνητική πύλη” και “δημόσια ποδήλατα”, φυσικά δεν έγιναν γνωστά γιατί ποτέ δεν λειτούργησαν. Οι σύνδεσμοι των επιλογών “ηλεκτρονικές αιτήσεις” και “φωνητική πύλη” οδηγούσαν στο eservices.nafpaktos.gr. Πράγματι εκεί φαινόταν να υπάρχει υποδομή, υπήρχε φόρμα όπου οι δημότες μπορούσαν να κάνουν εγγραφή, ωστόσο δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από τον δήμο για την λειτουργία του, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες ήταν σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Ο σύνδεσμος για τα δημόσια ποδήλατα οδηγούσε σε μια άλλη ιστοσελίδα που ανέφερε διάφορες πληροφορίες για το ποδήλατο αλλά και χάρτη με τον ποδηλατοδρόμο της πόλης, το domain είναι το nafpaktosbikes.gr (σήμερα οδηγεί στο nafpaktos.easybike.gr). Για να μην κατηγορηθώ πως τα ισοπεδώνω όλα θα πω πως η ιστοσελίδα για τα ποδήλατα είχε σχετικά χρήσιμες πληροφορίες (αν και κατά την γνώμη μου δεν θα έπρεπε να φτιάξουν ολόκληρη ιστοσελίδα, οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να υπάρχουν στο nafpaktos.gr). Εδώ που τα λέμε θα ήταν καλύτερα να υπάρχει οργάνωση ώστε να μην ψάχνουν τα ποδήλατα αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία…

Άρα έχουμε τρεις ιστοσελίδες οι οποίες δεν προσφέρουν κάτι φοβερό. Πόσο μάλλον τα eservices που ήταν ιστοσελίδα (η εφαρμογή καλύτερα) φάντασμα. Θα είχε ενδιαφέρον αν γνωρίζαμε πόσο κόστισαν όλα αυτά μιας και δεν ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα στους δημότες.

Πλέον (με άλλη δημοτική αρχή) έχουμε νέα ιστοσελίδα, σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη μιας και είναι δυναμική (wordpress). Η νέα ιστοσελίδα προσφέρει σίγουρα περισσότερα αλλά πάνω κάτω είναι σαν την προηγούμενη. Και εδώ έχουμε σύνδεσμο “ηλεκτρονικές αιτήσεις” που αναφέρει πως είναι υπο κατασκευή. Η νέα ιστοσελίδα κόστισε 20.000€, δεν θα μπω στην διαδικασία να πω αν είναι λίγα η πολλά, αυτό το κάνουν όλοι αυτοί που προσπαθούν να στήσουν ένα blog στο blogspot και δεν τα καταφέρνουν (ναι ειρωνικά το λέω).

Τα γράφω όλα αυτά για να καταλήξω στο ερώτημα: έχουμε υπηρεσίες ώστε να εξυπηρετούμαστε καλύτερα; Υπηρεσίες που να λύνουν ένα πρόβλημα; Η απάντηση είναι όχι! Θα μπορούσαν να υπάρχουν εφαρμογές που θα λύνανε τα χέρια τόσο των υπηρεσιών των δήμων όσο και των δημοτών. Μέσα από ηλεκτρονικές υπηρεσίες υπάρχουν πολλά θετικά, πολλοί δεν το βλέπουν αλλά υπάρχουν (φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο σε επίπεδο δήμου αλλά ισχύει ακόμα και για το ίδιο το κράτος, υπάρχουν ήδη μερικά παραδείγματα…). Σίγουρα οι πληροφορίες για την πόλη είναι χρήσιμες σε μια ιστοσελίδα αλλά δεν αρκούν.

Μέχρι να φτιάξουμε αυτές τις υποδομές μπορούμε να φτιάχνουμε στατικές ιστοσελίδες και να ασχολούμαστε με το πόσο κοστίζουν.

Αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο ήταν η είδηση πως ο δήμος Μεσολογγίου θα δώσει 300.000€ για την ιστοσελίδα του (νομίζω πως αξίζει να αναφέρω πως πριν δύο χρόνια περίπου όλοι ήταν χαρούμενοι που το ΤΕΙ Μεσολογγίου έφτιαξε δωρεάν την ιστοσελίδα του δήμου). Επίσης νομίζω πως αξίζει να αναφέρω πως η εταιρία που είχε φτιάξει το eservices.nafpaktos.gr θα αναλάβει την ιστοσελίδα του δήμου Μεσολογγίου. 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.